Individuele therapie

Individuele cognitieve gedragstherapie
Het 5-weekse holistische behandelprogramma op de kliniek in Spanje wordt op maat gemaakt. De individuele therapie is gebaseerd op een holistische benadering waarin gewerkt wordt met wetenschappelijk bewezen effectieve cognitieve gedragstherapie, aangevuld met een E-health behandelmodule. We hanteren hierbij de GGZ-richtlijnen. We werken aan het verminderen van uw klachten (zoals bijvoorbeeld vermoeidheid, angst en somberheid) en zorgen ervoor dat u zich op een andere manier gaat verhouden tot deze klachten. Daarnaast werken we aan het vergroten van inzicht in de factoren die de klachten en problemen in stand houden of zelfs verergeren. U leert om bewust te worden van disfunctionele opvattingen inclusief kernopvattingen en deze te veranderen. U leert om uw gevoelens beter te hanteren. Op gedragsniveau leert u vaardigheden om te ontspannen en om te gaan met stressvolle situaties. Door ontspanningstechnieken leert u om meer in het moment te leven en zich los te maken van de ‘doe-modus’. U wordt begeleid in het maken van een realistische dagstructuur, waarin inspanning en ontspanning zich op een gezonde wijze afwisselen. Binnen het cognitief gedragstherapeutisch behandeltraject kunnen ook innovatieve behandeltechnieken ingezet worden zoals Virtual Reality Exposure Therapy en hartcoherentie technieken.  

 

Hartcoherentie technieken
In het cognitief gedragstherapeutische behandeltraject kunnen hartcoherentie technieken ingezet worden. Hartcoherentie training is een trainingsvorm voor mensen die last hebben van spanning en negatieve emoties. Hartcoherentie is een benaming voor de mate waarin er een regelmatige afwisseling is van de versnelling en vertraging van de hartslag. We maken gebruik van de Heartmathmethode die ontwikkeld is door een Amerikaans bedrijf dat al 15 jaar onderzoek doet naar de invloed van het hart op onze emoties. Deze methode is wetenschappelijk onderbouwd.  

Het computerprogramma van Heartmath geeft de hartcoherentie weer in een lijngrafiek. We kijken naar de tijdsinterval tussen de verschillende hartslagen en krijgen zo belangrijke informatie over de status van uw autonome zenuwstelsel. De grafiek heeft optimaal gezien een mooi golvend patroon. De activerende en herstellende activiteit van het autonome zenuwstelsel zijn dan in balans. De grafiek heeft soms een grillig patroon. Vaak zien we dit patroon bij mensen met ernstige burn-out klachten. Door langdurige stress is het autonome zenuwstelsel vaak continu in een staat van paraatheid, waardoor uw lichaam uitgeput raakt en u mogelijk allerlei lichamelijke klachten krijgt. 

Tijdens de training wordt uw hartslag gemeten met een vinger- of oorsensor. Het computerprogramma registreert het hartritmepatroon. Heeft het hartritme een grillig patroon, dan is er een rood lampje zichtbaar. Wordt de hartritmevariatie evenwichtiger, dan kleurt het lampje van blauw naar groen. Er worden eenvoudige oefeningen gedaan die kunnen helpen om in de groene zone te blijven. We doen onder andere ademhalings- en visualisatie oefeningen.

Met de hartcoherentie training maken we gebruik van een zeer effectieve vorm van ontspanningstherapie. Gedurende de training wordt real-time feedback gegeven, waardoor u gericht kan leren om te ontspannen. Het computerprogramma registreert alle trainingen, waardoor u inzicht krijgt in uw proces waarin u weer leert om te ontspannen. 

 

Virtual Reality Exposure Therapy
Ook kunnen er binnen uw cognitief gedragstherapeutische behandeltraject Virtual Reality exposure technieken ingezet worden. Met virtual reality exposure therapy (VRET) wordt het mogelijk gemaakt om in de veilige setting van de therapieruimte een oefensituatie te creëren. Het doel ervan is, naast het oefenen in het aangaan van moeilijke situaties, om u tijdens VRET bewust te laten worden van uw houding, gedrag, en uw spanning en hoe ze deze kunt reguleren tijdens een stressvolle situatie. In VRET krijgt u feedback en kunt u in een veilige omgeving veelvuldig oefenen met spannende (sociale) situaties.

De behandelaar leert u en uw angsten/valkuilen tijdens VRET beter kennen en kan de behandeling hierop afstemmen. De verschillende scènes tijdens de VRET kunnen in moeilijkheid worden opgebouwd. Door met exposure te starten in de therapieruimte wordt eerder gestart met oefenen. Dit vergroot het zelfvertrouwen waardoor u eerder de moeilijke situaties zelf zal aangaan. Het invoegen van VRET tijdens ons behandelprogramma in Spanje zorgt ervoor dat u tijdens de dagbehandeling al wordt voorbereid op de terugkeer naar het werk en de moeilijke situaties die u daar kunt tegenkomen.