Activerende dagbesteding

Binnen ons behandelprogramma is sport, beweging en gezonde voeding een belangrijk onderdeel. Dat bewegen goed voor je is, is voor de meeste mensen bekend. Uit onderzoek van het Trimbos-instituut komt naar voren dat mensen die regelmatig actief zijn, een betere psychische gezondheid hebben. Mensen die regelmatig sporten hebben minder kans om een psychische stoornis te ontwikkelen dan mensen die niet sporten. Daarnaast komt naar voren dat wanneer je een psychische stoornis hebt, je sneller herstelt door te sporten. Regelmatig bewegen heeft een positieve uitwerking op lichaam en geest en draagt bij aan een betere gezondheid. 


Effecten van sporten

Intensief sporten is zeer effectief tegen stress. Tijdens het sporten maakt u uw hoofd leeg en doorbreekt u negatieve gedachtenpatronen. Tevens komen er lichaamseigen stoffen, zoals endorfine, adrenaline en serotonine vrij waardoor u beter kunt ontspannen en zich positiever gaat voelen. Sporten zorgt voor meer energie en de ontspanning helpt bij het beter kunnen slapen. De combinatie van sporten en ontspanningsoefeningen zijn zeer effectief voor mensen met stress en spanningsklachten. Door aan uw conditie en doelen op het gebied van bewegen te werken, vergroot u uw zelfvertrouwen en uw eigenwaarde. U leert gedoseerd omgaan met uw energie en toch uw grenzen verleggen. U leert inspanning te leveren en toch ontspannen te zijn. De positieve ervaring die u in ons beweegprogramma op doet, zorgt ervoor dat u ook op andere gebieden in uw leven grenzen leert verleggen en respecteren. Grenzen verleggen kan immers alleen maar indien u ook leert om grenzen te herkennen en te respecteren. U zult leren om met meer vertrouwen uitdagingen tegemoet te gaan. 

Het sport/beweegprogramma
Cliënten van PROspero krijgen een sportmedische keuring in de eerste fase van de behandeling in Nederland. Hiervoor heeft PROspero een samenwerking met enkele gecertificeerde Sportmedische Adviescentra. De keuring maakt inzichtelijk hoe uw fysieke gesteldheid en conditie is en hoe intensief het sportprogramma voor u mag zijn. Dit advies wordt gecommuniceerd naar de sportinstructeur die verbonden is aan het behandelprogramma in Spanje. Naast beweging is er ook aandacht voor een gezond slaappatroon. Met een Activity tracker wordt de beweging en slaap geregistreerd. Zo kunt u de voortgang van uw training bijhouden en directe feedback krijgen. U traint in de optimale hartslagzone.

Sportaanbod
Yoga, sport, fitness en meer! Binnen onze faciliteit in Spanje heeft u de mogelijkheid om verschillende sporten te kunnen beoefenen en deze zijn ook verschillend in intensiteit. We bieden een beweegprogramma aan waarin we fitness, aquagym en groepssportlessen aanbieden.  

 

 

Yoga
Yoga is een woord afkomstig uit het Sanskriet (Oud-Indiaas) en wordt vaak aangeduid als samenbrengen, verenigen, tot evenwicht brengen. Dat kan zijn tussen lichaam en geest, tussen denken en voelen. Maar ook de balans tussen doen en laten, werk en rust, inspanning en ontspanning. Het verbinden verwijst naar het verenigen van lichaam en geest en dit kunnen we doen door middel van de ademhaling.

De oefeningen/houdingen die u tijdens yoga uitoefent, geven kracht en energie en zorgen voor een algeheel prettig gevoel van ontspanning. Yoga is een goede manier om rust en ontspanning toe te laten. Yoga kan door iedereen beoefend worden en vraagt geen speciale lenigheid. U oefent op uw eigen niveau. Het gaat vooral om de aandacht en betrokkenheid waarmee geoefend wordt en het aangenaam verblijven in de houding. Het gaat om uw eigen beleving, open en aandachtig in het hier en nu leren zijn. Het gaat niet om de prestatie. De houdingen worden uitgevoerd met respect voor uw eigen grenzen. U leert om u bewust te worden van uw grenzen en om stap voor stap uw grenzen op een gezonde manier te verleggen. Yoga helpt u weer met uzelf te verbinden. U vergroot uw innerlijke bewustzijn. Hierdoor krijgt u meer inzicht in de wisselwerking tussen het denken en voelen en u leert signalen zoals stress en vermoeidheid eerder te herkennen.

Ademhaling
De Yogi’s hadden al vroeg ontdekt dat de ademhaling de brug is tussen lichaam en geest is, een verbinding tussen fysieke sensaties en denkprocessen. Wanneer u zich gejaagd voelt, is fysiek een versnelde ademhaling waarneembaar. Bij stress schakelt het lichaam over op een ‘fight or flight’ modus. Dit is een gezonde en natuurlijke reactie van het lichaam. Als u echter constant zo ademt, verstoort dit de hormoonhuishouding. Uw lichaam produceert door deze ademhaling te veel adrenaline waardoor u zich constant gejaagd voelt. Door middel van ademhalingsoefeningen kunt u leren om dit op te lossen. Tijdens yoga is hier veel aandacht voor.

Wat kan yoga voor u betekenen?
Yoga zorgt er fysiek voor dat u meer kracht, uithoudingsvermogen en souplesse krijgt, zonder dat u uw lichaam te zwaar gaat belasten. De spanning en energie-blokkades die er zijn, kunnen op deze manier op een natuurlijke wijze wegvloeien. Yoga wordt ingezet omdat het een diepe doorwerking heeft op uw energiesysteem en zenuwstelsel. Uw lichaam krijgt namelijk de kans om te ontspannen, te herstellen en weer op te laden. Het voordeel is dat de verschillende houdingen tijdens de yoga doorwerken op klieren, organen, bindweefsel en gewrichten en ze brengen uw lichaam in balans. Yoga zorgt ervoor dat u zich lichamelijk fitter gaat voelen, maar ook mentaal en emotioneel komt er meer energie en ruimte vrij. Dit maakt dat yoga heel goed past binnen het holistische behandelprogramma van PROspero.

 

Gezonde voeding
Gezonde voeding is erg belangrijk voor uw gezondheid en kan een goed medicijn zijn. Door gezond te eten functioneert u beter en voelt u zich vitaler. Voeding is er om ons energie te geven. We voeden zelf ons lichaam, maar dat moeten we niet doen om te vullen. Meestal eten we wat we lekker vinden en vervolgens kijken we pas wat er gezond is. Het is beter als u het andersom doet, gezonde voeding is namelijk erg belangrijk voor uw lichaam en geest.

Positieve uitwerking van voeding
Als u gezond eet, dan heeft dat talloze positieve werkingen op uw lichaam, dit is zichtbaar aan de buitenkant en u kunt het voelen aan de binnenkant. We voelen ons namelijk vitaal, we hebben een betere nachtrust, we kunnen ons beter concentreren, we hebben meer energie en een betere weerstand tegen infecties. Gezonde voeding werkt van binnen uit, onze huid gaat er beter uitzien, we krijgen sterkere nagels en mooi en glanzend haar. Dankzij de gezonde voeding zitten we beter in ons lichaam, kunnen we beter functioneren en presteren in het dagelijkse leven. Gezonde voeding is daarom een belangrijk onderdeel van de behandeling binnen PROspero, want ook daardoor gaat u zich al veel beter voelen!

Voedingprogramma in Spanje
Tijdens de dagbehandeling in Spanje is er voldoende aandacht voor gezonde voeding. PROspero is van mening dat gezond eten bijdraagt aan uw behandeling en uw herstel. In het begin van de behandeling zijn er enkele voorlichtingsworkshops over wat gezonde voeding in houdt. Daarnaast wordt er tijdens de behandeling wekelijks een voedingsworkshop gegeven om de kennis en zelfredzaamheid m.b.t. voeding te vergroten. Ten behoeve hiervan kan er wekelijks samen met begeleiding boodschappen gedaan worden. Daarnaast raden we aan tijdens het dagbehandelingsprogramma gezamenlijk te lunchen in het dagbestedingscentrum. Dit wordt begeleid door iemand van het behandelteam. Hiermee wordt er een gezamenlijk sociaal moment gecreerd waarbij je tevens de begeleider aan kan schieten over voeding of andere vragen rondom het behandelprogramma.