Behandelonderdelen


Onderdelen van de behandeling

De behandeling bij Prospero ggz is gebaseerd op therapievormen uit de derde generatie cognitieve gedragstherapie die aantoonbaar effectief zijn. De e-health modules ondersteunen hierbij. De behandelmogelijkheden zijn afhankelijk van de problemen en klachten die je hebt en de situatie waarin je je bevindt. Beslissingen nemen we samen en we kijken samen wat werkt.


Psycho-educatie

Tijdens psycho-educatie krijg je meer informatie over jouw psychische problemen. Wat zijn de kenmerken van je psychische probleem en wat is eraan te doen? Wat zijn de gevolgen voor jou en je omgeving? Hoe kunnen jullie hiermee gaan? Je behandelaar overlegt samen met jou hoe lang en hoe intensief de behandeling is.


Cognitieve gedragstherapie (CGT)

Cognitieve gedragstherapie is een therapievorm die je leert om anders tegen problematische situaties aan te kijken en om er anders mee om te gaan. Het heeft invloed op zowel je manier van denken en interpreteren, als je manier van doen en laten. Je krijgt inzicht in je patronen en verwerkt gebeurtenissen die je in de weg staan. Je leert vaardigheden om op een adequatere manier met situaties om te gaan. CGT is toepasbaar bij verschillende klachten en problemen. 


Schematherapie (ST)

Schematherapie richt zich niet specifiek op je psychische klachten zelf, maar op (het ontstaan en het doorbreken van) de onderliggende patronen die jouw klachten veroorzaken, versterken en in stand houden. Schematherapie wordt vooral bij persoonlijkheidsproblematiek toegepast


Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR)

EMDR helpt als je psychische klachten hebt na ingrijpende gebeurtenis(sen). Met EMDR leer je de nare ervaringen te verwerken door erover te praten terwijl je tegelijkertijd wordt afgeleid. De herinneringen verliezen daardoor hun kracht en emotionele lading.


Acceptance and commitment therapy (ACT)

Je leert op een andere manier omgaan met vervelende gedachten en gevoelens. We helpen je om vervelende ervaringen minder ruimte in te laten nemen in je leven. Daardoor houd je energie over om je te richten op die dingen die er toe doen. Deze therapie wordt vaak toegepast bij cliënten met aanhoudende lichamelijke klachten.


Mindfulness gebaseerde cognitieve therapie (MBCT)

MBCT is een vorm van cognitieve gedragstherapie. Je leert om meer bewust te leven en anders om te gaan met stress, emoties en gedachten. Je leert stil te staan met je aandacht in het hier en nu. MBCT is er bijvoorbeeld voor cliënten met een recidiverende of chronische depressie.Prospero heeft me in een paar weken tijd zoveel inzichten gegeven in mijn leven, waar ik geen weet van had. Ik voel me gezonder rustiger en gelukkiger.


waardering op Zorgkaart Nederland maart 2022


Signaleringsplan

Een signaleringsplan helpt jou om terugval te voorkomen. In het plan komen signalen en acties te staan die jou en je familie en naasten helpen om een terugval te voorkomen.


Systeemtherapie

Tijdens deze therapie onderzoek je met de systeemtherapeut de interacties tussen jezelf en je omgeving, en de invloed die dit heeft op jouw problemen. In overleg met jou, als het zinvol is voor de behandeling, kunnen belangrijke personen uit je systeem worden uitgenodigd bij de gesprekken.


E-health

Gepersonaliseerd en op maat bieden we je online ondersteunende modules die je waar en wanneer je wil kunt gebruiken. Na elke sessie krijg je online feedback. Je houdt nog een half jaar toegang tot jouw e-health omgeving.


Gezonde Leefstijl

Een gezonde leefstijl als basis is belangrijk voor lichamelijk en psychisch welzijn. Binnen het programma is er daarom veel aandacht voor gezonde voeding, gezond bewegen, kwaliteit van slaap, energiemanagement, plezier en ontspanning, zingeving en sociale contacten.


Kun je hulp gebruiken?


Bij Prospero krijg je zo snel mogelijk een behandeling op maat. Meld je direct aan of neem contact op voor meer informatie over onze aanpak en aanmeldprocedure.